Viewing entries in
Catechism

Catechism Lesson 3 - The Fall of Man

Question 1: Did Adam and Eve stay in Paradise?

Answer: No, God drove them out of Paradise.

Question 2: Why were they driven from Paradise?

Answer: They disobeyed God.

Question 3: His did Adam and Eve disobey God?

Answer: They ate of the tree of the knowledge of good and evil.

Question 4: Why was it wrong to eat of this tree?

Answer: Because God told them not to eat of it.

Question 5: Who tempted Eve to eat of that tree?

Answer: Satan, a wicked, fallen angel.

Question 6: How did Satan come to Eve?

Answer: He use the serpent to talk to Eve.

Question 7: Did Eve listen to Satan?

Answer: Yes, she ate of the tree and gave to Adam also.

Question 8: Did we also die in Adam?

Answer: Yes, we are all dead in sin.

Question 9: What did God promise?

Answer: A Savior, to save us from our sins.

Memory Verse: "And I will put enmity between thee and the woman, and between thy seed and her seed; it shall bruise thy head, and thou shalt bruise his heel." Genesis 3:15

Catechism Lesson 2 - Adam in Paradise

Question 1: Who are our first parents?

Answer: Adam and Eve.

Question 2: From what was Adam taken?

Answer: From the dust of the Earth.

Question 3: How was Adam different from the animals?

Answer: God made Him in His own image.

Question 4: Where did Adam and Eve live?

Answer: In paradise, a beautiful garden.

Question 5: What special tree was in the garden?

Answer: The Tree of Life.

Question 6: From which tree might Adam and Eve not eat?

Answer: From the tree of the knowledge of good and evil.

Question 7: What did Adam do in Paradise?

Answer: He took care of the garden as its king.

Question 8: How did he show that he was king?

Answer: He named the animals.

Question 9: Where Adam and Eve happy in paradise?

Answer: Yes, because the served God in love.

Question 10: Of what is Paradise a picture?

Answer: Of heaven, which is far more wonderful.

Memory Verse: "O Lord, our Lord, how excellent is thy name in all the earth." Psalm 8:9

Catechism Lesson 1 - Creation

Question 1: Who is your Creator?

Answer: God.

Question 2: How many Gods are there?

Answer: There is only one God.

Question 3: Did God Create all things?

Answer: Yes, in the beginning God created the heavens and the earth.

Question 4: What did God create on the first day?

Answer: The heaven and the earth, and also light.

Question 5: What did God create on the second day?

Answer: The firmament. (Sky, space)

Question 6: What did God create on the third day?

Answer: The dry land, the grass, the trees, and the flowers

Question 7: What did God make on the fourth day?

Answer: The sun, the moon, and the stars

Question 8: What did God form on the fifth and sixth days?

Answer: The fish and the birds, the animals and man.

Question 9: What did God do on the seventh day?

Answer: God rested, and gave us our Sabbath.

Question 10: How do we know about this creation?

Answer: God tells us about it in His word, the bible.

Memory Verse: "And God saw everything that He had made, and behold it was very good." Genesis 1:31